maandag 18 juni 2012

Vissershaven, Bergen op Zoom

Aan de Vissershaven in Bergen op Zoom, waar Opa en Oma van Heijst woonden in een huis dat tegen de Zoutkeet was aangebouwd, wordt momenteel flink gebouwd, zie http://www.woneninvissershaven.nl/vissershaven.php . Er is een webcam geïnstalleerd, maar ons is het nog niet gelukt daar beeld op te krijgen. Het hele terrein van de voormalige Zoutkeet lijkt nu volgebouwd te worden met woningen.

Ondertussen kun je kijken naar het huis waar Opa en Oma Van Heijst woonden. Deze foto is van vroegere bewoners, het huis was uit 1904, je ziet hier de familie Heijmans voor het huis staan en uit het raam hangen. Het huis was tegen de zoutziederij "De Zoutkeet" aangebouwd. De foto is uit de periode tussen 1930 en 1940.
Hoe een zoutkeet werkt, vind je onder andere bij deze link van een zoutziederij in Zwijndrecht. Je ziet mannen aan het werk aan de zoutpannen. Het zout dat in Bergen op Zoom werd verwerkt, kwam per schip uit de Elzas en werd dan in de Zoutkeet verfijnd.


Naast het huis van Opa en Oma stond het huis van de voormalige directeur, destijds bewoond door de familie Van Hasselt. Dat huis staat er nog steeds, maar hoe lang nog... de bouwplannen liggen er en binnenkort wordt gestart.



In Bergen op Zoom was het Spiritustreintje een bekend fenomeen. Dat reed naar de Spiritus aan de Kaai, oftewel de Haven. Dwars door de stad, en toch wel erg dicht langs de huizen.... met wagons vol van alcohol....






1 opmerking:

  1. Zag er best wel gevaarlijk uit maar wel bijzonder om een stukje verleden op te rakelen..

    BeantwoordenVerwijderen